oval-logo-welcome

Mer om Gudmundsgården

Gudmundsgården är en liten och vackert belägen familjegård på Tollastorpslätten i Asige utanför Slöinge i Halland. På gården med anor från 1700-talet grundade vi 1998 Hallands första gårdscharkuteri. Helhetsfilosofin med glada grisar, gårdsbutik, styckning kombinerat med  egen charktillverkning på gården var vi först med i Halland och har där blivit en inspirationskälla och vägvisare för många andra bönder och mathantverkare. Kunder som söker det ärliga och hederliga mathantverket har hamnat rätt när de har kommit till oss. Vi är noga med att hålla det vi lovar, allt kött (fläsk, nöt, vilt m.m.) är styckat på gården och alla charkdelikatesser och maträtter är tillverkade på gården. På Gudmundsgården erbjuder vi dig Hallands största sortiment av egentillverkade kött- och charkdelikatesser. Vi har allt från färskstyckade detaljer från gris, nöt och hjort till spännande grill- och stekkorvar, välmognade salamikorvar, lufttorkade skinkor, fina buffé och cateringdelikatesser och allt är verkligen tillverkat på gården. På Gudmundsgården tycker vi om att arbeta nära naturen och vi är vänner med kretsloppstanken. Vi vill att det vi gör ska vara hållbart även på lång sikt. Förutom grisar har vi på gården några frigående höns, gäss och kaniner som gärna blir klappade. Genom våra kooperationer med andra granngårdar och gårdar i Köinge kan vi året runt erbjuda våra kunder ett underbart fläskkött, hängmörat nötkött och efter säsong även kött av hjort, lamm, vildsvin, älg m.m. I vår servering Bondestugan kan man äta mat tillagad i gårdens bonnakök. Menyn varierar under året och den är öppen både för spontanbesök och för förbokade grupper.

Reinheitsgebot

Redan från början lade vi största tonvikten på en strikt tysk Reinheitsgebot i livsmedelsproduktionen. Vi förstår inte varför man ska använda onödiga tillsatser som smakförstärkare, konserveringsmedel, mjölkprodukter, mjöl, stabilisatorer m.m. Våra ingrediensförteckningar brukar vara rätt korta – kött, salt, kryddor och glädje, ingenting mer. Även våra grisar omfattas av vårt synsätt. Gudmundsgåredens grisar får endast utvalda foderkomponenter baserade på olika sorters spannmål, ärter och bönor som har vuxit på egna marker, eller i Slöinge/Asige med omnejd.  Givetvis får våra djur inte heller antibiotika eller hormoner i fodret, de har fritt tillgång till bete eller halm och visar ett fullständigt naturligt och “lyckligt” beteende. Vi kalla de därför även för “Gudmundsgårdens Halvvilda Glada Svin” (GHG-Svin).

Tradition, hantverk och skolning

Att bevara de gamla recepten från Europa och Halland och utveckla nya smaker med traditionella metoder och ingredienser, är vårt daglig bröd. På Gudmundsgården försöker vi, att bevara även de regionala egenheter, genuina smaker, smaklust, mångfalden och lantbrukets trovärdighet. Detta kräver ett visst gammaldags men också framåtriktat tänkande. Genom att vi enbart säljer direkt till våra kunder i våra egna butiker på gården och i Halmstad, respektive på torget i Köinge och Varberg, skapar vi förtroende, nöje och kunskap. Givetvis får du som kund, spännande recept, traktens nyheter, god underhållning och en bit av oss på köpet. Småskalighet, etisk ansvar, social förankring och vänskapliga relationer till vara kunder, har varit några av nyckelarna till framgången i vårt gammalsdagsa hantverksföretag. Vi betraktar lantbruk som agrikultur och vår framställning av charkuterier som matkultur. Vårt kulturarbete speglar sig utöver i vårt engagemang inom Ekomuseum Ätradalen. Gudmundsgården, som står för en nästan svunnen tid av de gamla bondesamhället, har blivit en riktigt halländsk kulturgård med många intresserade besökare året runt.

För alla, som vill veta mer, hur de gick till på gårdarna i Halland för, erbjuder vi kurser och och seminarier med tema “Lantbruk, Mat & Underhållning”. Speciellt vara “Öl- och Bryggseminarier” har blivit väldigt populära.

Vi lyssnar och svarar gärna på dina frågor! 

Vällkommen till Gudmundsgården – Hallands äldsta Gårdscharkuteri